dilluns, 18 de novembre del 2013

Preguntes a respondre sobre la Wikipedia!

La Wikipedia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d’articles han estat escrits col·laborativament per usuaris d’arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.
Va ser creada al gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger i actualment és l’obra de referència més gran i popular.
Pilars bàsics
1. La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de textos originals, ni un diari, ni tampoc una màquina de propaganda. El seu propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica.
2. La Viquipèdia cerca el “punt de vista neutral”, és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles. A més, implica citar les fonts autoritzades per tal que puguin verificar-se sempre que sigui possible.
3. La Viquipèdia és un contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Cal respectar els drets dels autors que no vulen que sigui d’aquesta manera.
4. La Viquipèdia segueix unes normes d’etiquetes, així doncs, tothom que escrigui a la Viquipèdia ha de comportar-se civilitzadament.
5. La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d’aquests cinc principis generals. A partir d’aquí, et deixa llibertat absoluta a l’hora de modificar, editar i crear nous articles.

Estil
- Parlar sempre en singular. Ordinador, no ordinadors.
- Per a persones, posar primer el nom i després els cognoms.
- Utilitzar un llenguatge impersonal, mai en primera persona, i sempre adreçant-se directament al lector.
- Utilitzar un llenguatge correcte i formal.
- Vigilar la ortografia, la gramàtica i el vocabulari.
- Començar sempre amb un primer paràgraf que descrigui breument el concepte principal de l’article, de manera que qualsevol lector es pugui fer una idea clara del contingut de l’article en seguida. No començar mai donant informació secundària o anècdotes.
- És imprescindible posar enllaços.


Funcionament
Tothom pot editar un article de Viquipèdia o penjar-ne un de nou. Com hem de fer?
Quan estàs a la pàgina d’un article, a dalt a la dreta hi ha una opció que diu “editar código”, si hi cliquem, se’ns obra una pestanya a la qual podem editar el document escrit. Fem el canvi que volem i cliquem a “guardar la pàgina”.

Fiabilitat
La Viquipèdia és molt segura, ja que tot el que una persona escriu, és revisat per totes les persones que ho llegeixen i aquests ho poden canviar si veuen que la informació no és certa.

Informació extreta:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada