dilluns, 25 de novembre del 2013

My cmaps

El Dinar de Nadal
Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.
En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.
La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.
El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

Mapa:


Joseph D. Novack Mapes conceptuals

Els mapes conceptuals van ser creat per Joseph D. Novak i han esdevingut una tècnica fonamental per a representar el pensament a l'educació

La creació d'un mapa conceptual ens pot ajudar a organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra perspectiva en relació a un tema.


Habitualment, la creació del mapa passa per diversos estadis: selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la), reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors), concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent)...


En altres ocasions elaborem el mapa a partir d'una estratègia menys sistemàtica. En aquests casos solem partir d'un concepte i anem afegint, un a un els altres i els connectors corresponents. Per acabar, ordenem el mapa i ressituem els conceptes de forma coherent.

La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

Des del punt de vista tècnic, el mapa es pot crear amb qualsevol editor gràfic però hi ha diversos programes que ens ajudaran a crear el mapa de manera més eficient. Un dels més coneguts i potser un dels millors és CMapTools, un programa gratuït creat per l'Institute for Human and Machine Cognition.



Mapes Conceptuals from Ernest Prats Garcia

Informació extreta:
http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els-mapes.html

Mindmeister i Fluxogrames

Mindmeister:

L'eina Mindmeister et permet fer mapes conceptuals, és a dir, petits resums amb claus que et permeten entendre millor i simplificar els temes que tractis a classe. 

També et permet fer mapes conceptuals sobre diferents àrees molt diferents a les de l'educació, com mapes que serveixin per oci o fins i tot mapes que et simplifiquin una dieta a seguir; portar una vida saludable. Aquests mapes els podem trobar en diversos idiomes: anglès, castellà, francès ... 

La forma de classificació d'aquests mapes es distribueix segons l'àrea a què barren dedicades: oci, educació, viatges ... 
I en cada àrea podem trobar vídeos de tots els idiomes anteriorment nomenats. 

Els mapes són classificats segons el nombre de visites que reben, del temps que portin en l'eina i els quals destaca l'eina perquè realitzin satisfactòriament la seva funció informativa i explicativa. L'eina ofereix diferents tipus de subscripció depenent dels interessos dels usuaris que decideixin utilitzar aquesta eina.



http://www.mindmeister.com/es

Diagrames de flux

Els diagrames de flux són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca. La seva utilització prové del món de la informàtica però avui en dia s'utilitza en molts diferents àmbits. Per als futurs mestres contemplem dues utilitzacions:
  1. Per planificar tasques pròpies relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional. Per exemple representar el procés per a l'acollida d'un nou professor o alumne a l'escola.
  2. Ensenyar als alumnes aquesta eina, tenint present que l'eina és un bon mitjà per aprendre i practicar amb: Presa de decisions, resolució de problemes, planificació, organització, destriar la informació essencial de l'accessòria, definició d'ordres i instruccions, compliment de normes i estructures,...
Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:


Per poder crear un diagrama de flux correctament s'han de seguir una sèrie de normes o pautes:
Generalment s'utilitzen uns símbols ja establerts que tenen un significat específic. A continuació posaré els principals símbols que s'utilitzen i la seva funció per tal de que no tingueu cap dubte quan elaboreu el vostre. 




Per a pressa de decissions


  Per les operacions d'entrada o sortida


 


Per començar o acabar


Per pasos, processos o instruccions a seguir





L'eina online més útil per poder elaborar diagrames de flux és el Gliffy. No és molt complicada d'utilitzar, ja que és força intuïtiva. Posaré un exemple de diagrama de flux per tal de que us pugueu fer una idea de com són:


Pàgines d'on he extret la informació:






Wordle


Wordle és una aplicació de caràcter gratuït en què l’usuari pot crear la seva pròpia Word clouds( núvol de paraules), les quals poden adoptar diverses formes, colors i fonts.

És una eina que fa a l’internauta familiaritzar-se  amb un nou concepte de presentació visual de paraules destacades a partir d’un simple text.

Per utilitzar Wordle no cal descarregar cap programa, sinó que només cal entrar a la seva web i començar a crear un núvol completament personalitzable a través d'un menú desplegable. 
El programa té l'avantatge d'eliminar automàticament les paraules curtes i els signes, alhora que ressalta aquelles paraules que més es repeteixen dins del text. Un cop s'ha acabat la "núvol de paraules", Wordle permet imprimir la imatge, capturar-la en PDF, o compartir-la amb els nostres contactes en un bloc o en la galeria de la pròpia aplicació.
Serveix per transmetre idees, conceptes i valoració.

el meu wordle:

Padlet

Padlet  és una excel·lent opció per a guardar i compartir diferents contingut multimèdia sense complicar amb massa opcions. Podem utilitzar-lo com un arxiu personal o com una pissarra col·laborativa.
La dinàmica de Padlet (ex Wallwisher) és molt simple, es presenta com un tauler en blanc que podrem utilitzar a la nostra voluntat amb només arrossegar i deixar anar els elements que volem guardar ... imatges, vídeos, àudio, presentacions. Podem integrar contingut des del nostre equip, webcam o inserint un URL.
Té moltíssimes opcions de personalització. A més de poder afegir títols i descripcions a cadascun dels elements que pugem a Padlet, podem optar per afegir una imatge de fons, escollir el format de presentació, configurar les notificacions, assenyalar si serà una pissarra pública o privada, entre altres opcions.
Encara que no cal registrar-nos per accedir a Padlet i crear la nostra pissarra, podrem tenir més control de les opcions si ens creem una compte . Les formes en que podem utilitzar Padlet són moltes, per exemple, com a recurs educatiu en implementar una forma fàcil de crear projectes col·laboratius, com un collage, per crear llistes de tasques, compartir informació, etc. I sense dubtar és una excel · lent alternativa per a aquells que no tinguin experiència en compartir contingut a la web, com gent gran.
Si volem veure algunes idees creatives de com utilitzar Padlet, podem accedir als taulers públics que han compartit alguns usuaris des de la galeria de la plataforma.
Exemple per infants crear un suro de l'activitat del cap de setmana.

http://padlet.com/

Glogster




Glogster és una eina web 2.0 que ens permet crear murals digitals multimèdia. Els murals realitzats amb Glogster poden ser impresos, inserits en un web (bloc d'aula, personal, etc.), Projectats i utilitzats a classe mitjançant una PDI o pissarra digital normal com a suport a la presentació d'uns determinats continguts.
No és difícil recordar els murals que realitzàvem de nens a les escoles quan l'EGB es va implantar a Espanya com a sistema educatiu. Buscàvem textos en llibres, imatges en revistes i diaris, realitzàvem dibuixos, etc. Per tal de presentar el resum de tot l'après relacionat amb algun tema de Ciències Socials, Matemàtiques, etc.
L'ús dels murals i els pòsters no s'ha abandonat en els centres, si bé ja no s'utilitzen com recAurso didàctic amb l'assiduïtat amb què es realitzaven en altres temps. No obstant això, no hem d'oblidar les seves possibilitats educatives.
En el n º 8 del Revistaeducativa.es es recull que "Un mural, cartell o pòster, en el context didàctic, és un plec de cartolina o una tira de paper continu, que fixat a la paret de l'aula, presenta una sèrie de continguts didàctics d'una manera gràfica i visual amb l'objecte de deixar constància de forma permanent d'aquesta informació ".
Com tot evoluciona, les TIC han incorporat a l'ensenyament nous recursos, especialment relacionats amb els elements multimèdia i la interactivitat que enriqueixen, encara més, les possibilitats dels murals i els pòsters. Evidentment, aquest concepte ha evolucionat i en l'actualitat haurem d'incorporar la versió digital d'aquest recurs didàctic.

Possibilitats educatives dels murals i els pòsters

Què poden aportar aquest tipus de recursos als nostres processos d'ensenyament-aprenentatge?
Fonamentalment, podem trobar tres tipus de valors diferents:
  • L'elaboració del mural és un element fonamental en el procés de construcció dels nostres aprenentatges, tant de forma individual com col · lectiva
  • Els murals pòsters, etc. ens permeten realitzar una representació multimèdia de continguts per tal de presentar MAA, i fàcilment els mateixos.
  • Afavoreix el desenvolupament de diferents competències, especialment la creativitat.

http://www.glogster.com/


dilluns, 18 de novembre del 2013

Poema!

A l'assignatura de Coed ens han demanat que escollim un poema i el recitem de memòria, el poema escollit per mi és El vampiret Draculet! de Ponç Pons. 


‘El vampiret Draculet’, de Ponç Pons (fragment)

En un castell tenebrós,
abandonat, fred i humit,
viu un vampiret formós
que està tot sol i avorrit.

No té germans per jugar
i el seu pare és un gandul
que, en lloc d’anar a treballar,
sempre dorm dins un bagul.

… Només té per companyia
un mussol i un vell fantasma
geperut que té mania
als gats negres, i atacs d’asma.

Amb diners per a despeses,
decidit cap a Llevant,
amb les ales ben esteses,
un matí se’n va volant.

Des del cel escolta els crits
d’un gran pati ple d’al·lots
berenant que, divertits,
corren talment borinots.

Ell no ha vist mai una escola
i li agrada aquest ambient,
perquè, a més de xerinola,
pot fer amics, conèixer gent.

… «Jo no he anat a escola mai,
i aquí podré jugar i riure.
Trob que ha ser de superguai
aprendre a llegir i escriure».



Preguntes a respondre sobre la Wikipedia!

La Wikipedia és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Els més de 15 milions d’articles han estat escrits col·laborativament per usuaris d’arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.
Va ser creada al gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger i actualment és l’obra de referència més gran i popular.
Pilars bàsics
1. La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia no és un diccionari, ni una col·lecció de textos originals, ni un diari, ni tampoc una màquina de propaganda. El seu propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica.
2. La Viquipèdia cerca el “punt de vista neutral”, és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles. A més, implica citar les fonts autoritzades per tal que puguin verificar-se sempre que sigui possible.
3. La Viquipèdia és un contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Cal respectar els drets dels autors que no vulen que sigui d’aquesta manera.
4. La Viquipèdia segueix unes normes d’etiquetes, així doncs, tothom que escrigui a la Viquipèdia ha de comportar-se civilitzadament.
5. La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d’aquests cinc principis generals. A partir d’aquí, et deixa llibertat absoluta a l’hora de modificar, editar i crear nous articles.

Estil
- Parlar sempre en singular. Ordinador, no ordinadors.
- Per a persones, posar primer el nom i després els cognoms.
- Utilitzar un llenguatge impersonal, mai en primera persona, i sempre adreçant-se directament al lector.
- Utilitzar un llenguatge correcte i formal.
- Vigilar la ortografia, la gramàtica i el vocabulari.
- Començar sempre amb un primer paràgraf que descrigui breument el concepte principal de l’article, de manera que qualsevol lector es pugui fer una idea clara del contingut de l’article en seguida. No començar mai donant informació secundària o anècdotes.
- És imprescindible posar enllaços.


Funcionament
Tothom pot editar un article de Viquipèdia o penjar-ne un de nou. Com hem de fer?
Quan estàs a la pàgina d’un article, a dalt a la dreta hi ha una opció que diu “editar código”, si hi cliquem, se’ns obra una pestanya a la qual podem editar el document escrit. Fem el canvi que volem i cliquem a “guardar la pàgina”.

Fiabilitat
La Viquipèdia és molt segura, ja que tot el que una persona escriu, és revisat per totes les persones que ho llegeixen i aquests ho poden canviar si veuen que la informació no és certa.

Informació extreta:

10 Coses que no podríem fer sense l'existència d'ordinadors!


En la classe de GTIC hem hagut de fer una llista de 10 coses que no podríem fer sense l'existència dels ordinadors. 

  1. Integració de múltiples llenguatges. (Multimèdia)
  2. Scratch.
  3. Viquipèdia.
  4. Blogs. Facebook
  5. Compartir la informació a tot el món. (Sobretot en cost!)
  6. Traductors online.
  7. Chats, vídeochats, vídeoconferència.
  8. Les gràfiques estadístiques. (Cap màquina que ens plasmés les dades en paper)
  9. Full de càlcul.
  10. Editar el contingut multimèdia.

Bon comunicador

Avui a classe hem presentat per grups el nostre treball de bon comunicador. Com fa mesos us vaig explicar, per grup de diverses persones hem seguit a un comunicador que nosaltres creiem que és el que més s'acosta a la nostra idea de bon comunicador. 

Nosaltres vam triar el Victor Amela perquè creiem que és un bon comunicador perquè és culte, natural i clar, a més a més arriba a les persones per diversos mitjans com la televisió, la ràdio i el diari. Nosaltres per fer aquest treball vam fer un Google Sites on anaven posant la informació que trobéssim i reflexionàvem sobre ella. A continuació us deixo el link perquè li pugueu donar un cop ull:

Jimmy Wales parla del naixement de Wikipedia

Avui a classe de Gtic hem treballat sobre el naixement de Wikipèdia, i hem vist un vídeo de Jimmy Wales  creador de Wikipèdia ens diu que va partir d’una idea molt radical perquè tothom pogués accedir a l’ informació.

Wikipèdia és una enciclopèdia de llicencia lliure. L’escriuen milers de voluntaris de tot el món en diferents idiomes. S’escriu utilitzen un software Wiki en el qual tothom pugui editar i guardar perquè apareix-hi al moment o d’immediat a Internet.

Està organitzada per una plantilla de voluntaris i els fons provenen de donacions del públic i això fa que costi poc dirigir Wikipèdia.

Es tan gran que tenen més de 600.000 articles en anglès i un total de 2 milions d’articles en diferents idiomes com en alemany, japonès o francès i totes les llengües de oest d’Europa que tenen molta força.

Les persones pensen en internet de manera anglocèntrica, però realment són globals i existeixen en multitud de llengües.

Tenen una gran popularitat ja que són un dels 50 llocs webs mes visitats.

Tenen nomes un empleat i és el principal programador de softwares, hi ha mes de 90 servidors en tres llocs i estan dirigits per un sistema de administradors voluntaris que estan online.

Estan a 1.4 bilions de visites al mes.

Ens explica que Wikipedia no es perfecte però està bastant bé. Van comparar Wikipedia amb Microsoft Encarta i Brockhaus Multimèdia i van guanyar per la qualitat dels seus articles.

Ens mostra com funciona i un exemple de com corregir articles, ens explica sobre polèmiques que ha tingut la web per algunes idees escrites i que els voluntaris s’han queixat, com un article neonazi i de que van fer per solucionar-ho.

Ens explica que tenen monarquia i són lliure però apliquen certes regles perquè tot funcioni.


Per acabar ens explica com funciona i lo important és entendre que el model del seu Wiki ensenya la seva forma de treballar. I això es reflecteix en la seva gran flexibilitat i la seva metodologia social que és la qualitat del seu treball.

Aquí os deixo el vídeo: 


La Viquipèdia, en anglès Wikipedia, és una enciclopèdia lliure mantinguda per Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre.

Els més de 15 milions d'articles que els podem trobar en diferents idiomes, han estat escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web.

Concretament va ser creada al gener de 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger. Actualment, s'ha convertit en l'obra de referència més gran i popular a Internet. 

Abans d'aprofundir més en el funcionament i les característiques de la Viquipèdia, trobo important conèixer la principal diferència que existeixen entre els Wikis i la Viquipèdia. Els wikis no permeten que tothom pugi editar, sinó que només podran fer-ho aquelles persones que reben el permís del creador. 

La Viquipèdia, com ja he dit abans, està formada per articles escrits en diferents idiomes, és a dir, podem trobar el mateix article repetit en molts idiomes. Però al modificar l'idioma també és canvia el contingut, aquest fet afavoreix molt als usuaris. Com és normal, la informació la proporciona gent propera al territori. Per exemple si busquem informació sobre Barcelona en trobarem major quantitat en català que en qualsevol altre idioma, fet que dóna un gran enriquiment.
Tots els articles mantenen una mateixa estructura a causa de les normes d'etiqueta, primer trobem una introducció del tema, a continuació un index i després el desenvolupament del tema dividit en diferents apartats. En tot el text trobem enllaços que ens porten a altres pàgines de la viquipèdia.
Escriure  a la Viquipèdia, podríem dir que està a l'abast de qualsevol que conti amb Internet, ja que és un procés molt senzill. Simplement donant al botó d'editar pots fer tots els canvis que vulguis i després desar-ho. Es recomana que primer et registris posant el teu nom d'usuari per poder-te identificar. Si la teva aportació no és correcte i adequada potser serà eliminada. Quan et fas editor de la Viquipèdia segueixes uns certs temes que t'interessen i t'arriben els missatge de que un article ha estat modificat, per tant els articles de la Viquipèdia són revisats. 

Quan un editor troba un error en un article, no el modifica sense més, sinó que ho comenta en l'apartat de discussió i dóna la seva opinió. A partir de la pàgina de discussió, els demés editors exposen la seva opinió i és fa el que la majoria consideri. És pot donar el cas, de que un article es trobi en constant discussió, llavors un bibliotecari s'encarrega d'esborrar l'article.
Totes les persones involucrades en el funcionament de la Viquipèdia, com ja he dit, són voluntaris. Però segons els seus mèrits tenen un ascens en les diferents categories. Aquest mèrits lis són donats per articles editats, seguits, creats...

Podem confiar en que el que posa a la Viquipèdia és cert gràcies a que podem observar a l'historial que des del moment en que es crea un article té diferents modificacions i per les referències que es citen. Les referències són pàgines oficials que indiquen d'on ha estat estreta la informació que figura a la Viquipèdia. Per tant si vol comprovar si el que posa a la Viquipèdia és correcte o no ens basta en mirar les referències. A vegades el que passa es que la informació no està del tot actualitzada, per exemple nosaltres a classe aquest fet el vam veure en l'article que tractava de Barcelona on el cens de població que posava estava desactualitzat.
Dintre de la Wikipedia existeixen diferents projectes germans independents entre si, que recullen tota la informació que no cap a la Wiquipedia perquè no tracta temes enciclopèdics. Tots els projectes germans estan escrits també en diferents llengües, són lliures i estàs administrats per la Fundació Wikipedia.
La Viquipèdia consta d'un llibre d'estil que té per objectiu que les coses es facin de manera semblant. És cert que les normes no són indiscutibles, però si les vols modificar hauries de buscar uns bons criteris per voler fer-ho. Si tothom ho fa de la mateixa manera es facilita la lectura dels articles i també és més fàcil editar.

Tots els articles que conté la Viquipèdia han estat escrits mitjançant un punt de vista neutral. És a dir, cal presentar la informació de la manera més objectiva possible, i mirar de descriure de forma equilibrada tots els punts de vista, segons la seva importància.  
Abans d'escriure a la Viquipèdia cal tenir molt clars els cinc pilars fonamentals que la gestionen:



BluePillar.svg

La Viquipèdia és una enciclopèdia que incorpora elements de les enciclopèdies generals, i de les enciclopèdies especialitzades. La Viquipèdia noés un diccionari, ni una col·lecció de texts originals, ni un diari; hi ha altres projectes germans de Wikimedia per a aquests continguts. Tampoc és una màquina de propaganda, ni un servidor gratuït, ni un proveïdor d'espai web, ni un conjunt de pàgines d'autopromoció, ni un experiment sobre l'anarquia o la democràcia, ni un directori d'enllaços, ni un lloc per a expressar opinions, experiències o arguments; el propòsit és recopilar tot el saber de forma enciclopèdica, no crear-lo.
GreenPillar.svg

La Viquipèdia cerca el "punt de vista neutral", és a dir, intenta aconseguir que els articles no exagerin un punt de vista específic. Això requereix oferir la informació des de tots els angles possibles, presentar cada punt de vista de forma precisa, dotar de context els articles perquè els lectors comprenguin totes les visions, i no presentar cap punt de vista com "el vertader" o "el millor". Això implica, per una banda, citar les fonts autoritzades que puguin verificar-se sempre que sigui possible, especialment en qüestions polèmiques, però, d'altra banda no significa que totes les visions han de posar-se al mateix nivell, sinó en la seva mesura justa. Cada vegada que aparegui un conflicte per determinar quina versió és la més neutral, cal declarar un període de reflexió mitjançant un cartell de discutit a l'article. Es discutiran els detalls a la pàgina de discussió i s'intentarà resoldre la disputa amb calma.
YellowPillar.svg

La Viquipèdia és de contingut lliure, de manera que tothom hi pot col·laborar i la pot distribuir lliurement. Respecteu els drets dels autors que no volen que sigui d'aquesta manera. Cal que accepteu que alliberant la vostra col·laboració podrà ser modificada i redistribuïda.
OrangePillar.svg

La Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta. Respecteu els vostres companys viquipedistes fins i tot quan no compartiu les seves opinions. Comporteu-vos civilitzadament. Eviteu els atacs personals i les generalitzacions quan es crispin els ànims; eviteu les guerres d'edicions; recordeu que hi ha aproximadament 416.000 articles a la Viquipèdia en català per a treballar. Actueu amb bona fe, sense sabotejar la Viquipèdia per enfortir els vostres arguments. No utilitzeu titelles per actuar malament o per evitar les polítiques.
RedPillar.svg

La Viquipèdia no té normes inamovibles més enllà d'aquests cinc principis generals. Llanceu-vos-hi!, perquè la gràcia d'editar és que, encara que es persegueix, no es requereix la perfecció. I no tingueu por de canviar res. Totes les versions anteriors dels articles estan guardades; no hi ha forma que pugueu espatllar per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremeiablement. Per això mateix recordeu: tot allò que escriviu aquí passarà a la posteritat…


A continuació explicaré molt breument alguns dels projectes germans de la Viquipèdia:

  • L'Eduwiki és un espai col·laboratiu, on participen moltes persones des de diferents centre educatiu d'arreu de Catalunya, en català i seguint uns principis normatius. Permet també mantenir contacte entre les diferents escoles de la zona. 
                             
                La primera Wiki està destinada als nens i nenes i Wikijove als joves
    • Wikibooks és un projecte dins de la Wikipèdia que té com objectiu principal posar a disposició de qualsevol persona llibres de text, manuals, tutorials o altres textos pedagògics de contingut lliure i accés gratuït.
                                                               

                                                                Wikibooks
    • Wikimedia Commons conté un conjunt de fotografies, diagrames, dibuixos animats, música, veu gravada, vídeo i arxius multimèdia lliures de tot tipus que poden ser útils per a qualsevol projecte de Wikimedia.  
                                                             
                                                    Logotip de la Wikimedia Commons


      Com a última idea a destacar, dir que la Viquipèdia i la enciclopèdia tradicional tenen grans diferencies, però sobretot el que més ens a aportat la Viquipèdia és comoditat. Després com ja sabem la Viquipèdia és un projecte col·laboratiu i està oberta a que tothom pugui editar mentre que a l'enciclopèdia tradicional només editaven els especialistes. La informació que provem a la Viquipèdia es va actualitzant, mentre que en la tradicional has de comprar-ne una altra, perquè de seguida queda antiquada, la societat en que vivim es caracteritza pel canvi continu. 


      Aquí es pot veure la meva aportació a wikipedia sobre el tema del maquillatge.



      informació extreta:

      http://www.ted.com/talks/lang/es/jimmy_wales_on_the_birth_of_wikipedia.html

      http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/10/treball-collaboratiu-viquipedia.html